Thuja occidentalis

Livets træ

Thuja occidentalis - Livets træ

Livets Træ er et gammelt fransk symbol, på fransk ’L’abre De Vie’. Fortællingen om Livets Træ, er afledt af historien, om den franske opdagelsesrejsende, Jacques Cartier. I 1536, efter en hård rejse, i Canadas barske vinternatur, bragte han unge Thuja Occidentalis planter, med sig tilbage til Frankrig.

Den franske konge havde beordret Cartier, til at undersøge den vestlige side af floden Laurensriver, og med sine ledsagere rejste Cartier op ad floden. Desværre nåede de ikke tilbage i tide, inden vinteren kom og deres skib kom til at sidde fast, i isen. Igennem vinteren blev flere og flere besætningsmedlemmer syge og en del af dem døde. Cartier holdte deres sygdom skjult, for den indianske stamme Iroquois, som var i nærheden af floden. Han så at ingen fra stammen var syge og opdagede, at de drak en bryg af Thuja Occidentalis.

Bestil direkte


Han besluttede, efter råd fra en gammel indiansk kvinde fra stammen, at lave teen. Det viste sig at blive deres redning. Den helbredte deres sygdom; skørbug, forårsaget af mangel på C-vitamin. Kun en lille mængde C-vitamin er nødvendig, for at helbrede skørbug.
Da bryggen blev lavet af Cartier, turde besætningen først ikke at drikke den. Cartier måtte først selv tage en tår af teen, for at vise besætningsmedlemmerne, at den ikke var giftigt. En anden historie siger, at Cartier ikke ønskede at smage det, før han så, at indianerne selv drak det. De unge planter, der blev bragt til Frankrig, blev plantet i Royal Gardens of Fontainebleau.

Thuja occidentalis - Livets træ
Thuja occidentalis - Livets træ

Manido Gizhigans
Det er hvad Ojibwe-indianerne, kalder træet. "Witch Tree", er det også kendt under.
Det er estimeret, at dette træ har våget over Lake Superior, som ligger ved indianerreservatet Grand Portage, i 300-400 år. Det har stor åndelig betydning, for det indfødte Ojibwe-folk i Grand Portage. Jorden hvor træet vokser betragtes som et helligt sted. Når nogen krydser den store sø til Susie-øerne eller endda længere, til Isle Royale eller måske endda helt til Whitefish Bay, siger tradition at man inden rejsen, skal sprede noget tobak ved roden af træet, som et offer til Den Store Ånd. Offergaven giver man i bytte, for en sikker rejse over de, ofte oprørske vande, i den store sø.
http://www.travisnovitsky.com/Lake-Superior/Spirit-Little-Cedar-Tree/

Oprindelse
Thuja er oprindeligt fra Nordamerika, nærmere betegnet Canada. Træet er modstandsdygtigt over for vand og kan derfor findes i vådområder, men det kan også godt klare en tør periode.

Thuja occidentalis - Livets træ
Thuja occidentalis - Livets træ
Thuja occidentalis - Livets træ

Træ
Træet fra Thuja Occidentalis hedder hvid ceder. Det er bøjeligt og stærkbart. For eksempel er det blevet brugt til, at lave kanoer.

Thuja occidentalis - Livets træ

Brug i haven
Thuja Occidentalis findes i mange sorter. De mest kendte, er hækplanterne Thuja Occ. Brabant og Thuja Occ. Smaragd. Den førstnævnte vokser hurtigt, og egner sig godt til en tætklippet hæk. Thuja Smaragd vokser langsommere og skal ikke klippes årligt.
Når man klipper Thujahæk, skal man passe på, ikke at klippe dybere end til hvor løvet stadig er grønt. Klip ikke senere end i slutningen af juli; hækplanten har derefter mulighed for, at komme sig til vinteren. Planterne har også godt af, at få gødning regelmæssigt, på den måde vil de holde sig kraftige, stærke og sunde. De er meget hårdføre og er modstandsdygtige over for fugt.


Thuja occidentalis - Livets træ
Thuja occidentalis - Livets træ

Mange anvendelsesmuligheder
Thuja kan bruges på mange forskellige måder, i haven. - Livets træ kommer i alle slags farver og former; gul, orange, grøn og bronze; i søjleform og som smukke, kugleformede planter. De kan derfor bruges på mange forskellige måder i haven: Som almindelig haveplante, på terrassen, i en potte eller som et roligt element, midt imellem sommerblomstrende planter. 

Thuja occidentalis - Livets træ

Thuja er desuden nemme at have med at gøre, de får sjældent sygdomme eller skadedyr og har det fint, med at blive klippet.

Thuja occidentalis - Livets træ
Thuja occidentalis - Livets træ
Thuja occidentalis - Livets træ