Juniperus Communis

Enebær

Juniperus Communis - Enebær

Med sin storslåede form, udsmykker Enebær mange naturreservater. Navnet Enebær kommer af det latinske ’juniperus’, som betyder junior = den yngre og ’parere’ = vises. Dette refererer til de unge frugter, der ses på planten, længe før de er modne.

I middelalderen blev træet set, som symbol på kyskhed. Et af Leonardo Da Vinci malerierne, portrætterer den kvindelige Ginevera De Benci, med en Enebær i baggrunden. Navnet Ginevera er en reference til Enebæren. Navnet Jennifer, er en moderne version af Ginevera.

Bestil direkte

Juniperus Communis - Enebær
Juniperus Communis - Enebær


Gin
Denne, for nogen, guddommelige drik, har sit navn fra den særegne Enebærplante. Til destillationsprocessen af maltvinen, tilsættes et ekstrakt af Enebær, hvilket er med til, at give den karakteristiske smag. Gin blev oprindeligt brugt som lægemiddel. – Ved at tilsætte krydderier til brandy, fik man en medicinsk effekt ud af drikken. Det blev en populær drik – sandsynligvis mere på grund af alkoholen, end den medicinske virkning.

Langsom modning
Enebærret er egentlig ikke et rigtigt bær, - buskene minder meget om nåletræer og bærrene kan derfor betegnes som kogler. Det tager 2 år, før et bær er modnet og har fået sin farve. 




Juniperus Communis - Enebær

Enebær er en af de få nåletræsarter, som forekommer naturligt i Holland.

Smag
Bærret er populært i mange europæiske lande. I Tyskland, Italien og Frankrig bruges det ofte, i f.eks. marinader. I England til at give smag til skinke og i Skandinavien bruges enebærret f.eks. til gravad laks og i marinade til sild.
Smagen er krydret, træagtig, forfriskende og lidt bitter. Når bærret opvarmes, frigives de skjulte bløde, søde toner. Det er derfor hele bærret egner sig godt til marinader, ragouts og sammenkogte retter.
Man kan også knuse et par enebær i en morter for at frigive den behagelige sødme. Smagen er ideel, i f.eks. en bouillon eller suppe. Også i en cremet sauce med svampe, gør enebærret sig godt.

Juniperus Communis - Enebær
Juniperus Communis - Enebær



Juniperus Communis - Enebær

Endvidere har bærret en vidunderlig, aromatisk effekt på retter med æble, kål, surkål, selleri, gulerod, kylling, lam og fisk.
Det er ikke overraskende, at vi bruger enebærret i forskellige retter og at det stadig har en fast plads, i køkkenet.

Juniperus Communis - Enebær

Gavnligt bær
Enebærret anvendes ikke kun i retter, men også i mange andre sammenhænge. – I badolie, hudcreme og også som medicin. Det bruges hovedsageligt til smertefulde muskler og led og til desinfektion af urinvejen. Bærret er meget sundt, idet det er rigt på C-vitamin og antioxidanter, og har en gavnlig indvirkning på metabolismen.

Formering og former
Enebær formeres fra frø, ofte bliver planten dog også formeret via stiklinger, men da nogle har vanskeligt ved at slå rod, podes disse på føplanter af arten. Den irske og den svenske Enebær, er den mest kendte. Enebær kommer i flere former, fra høje som søjler, til flade som pandekager. Derudover findes de også, som dværgplanter (Juniperus Compressa eller Gold Cone). Der findes endda bunddækkeplanter: Juniperus og Repanda, hvor især den førstnævnte forbliver meget lav.

Juniperus Communis - Enebær
Juniperus Communis - Enebær

Bonsai
Enebær er på grund af sin robusthed, fremragende til bonsai. Planten er stærk og tåler kraftig beskæring. Juniperus er derfor populær blandt bonsaispecialister - og det er ikke sjældent at planten vinder, for bedste Bonsai. Den er også populær, at bruge til pyramideformede figurer. For at opnå dette udtryk, er sorten podet på en oprejst form, der skaber en smuk stamme.

Pleje
Enebær er ikke en vanskelig plante. Jorden skal være godt gennemtrængelig. Den vokser kun middelmådigt i fugtig og kalkholdig jord. Planten ynder sol og læ. Skulle planten få brune grene, skæres der væk, helt ind til det sunde træ og planten vil på den måde forblive sund.

Juniperus Communis - Enebær
Juniperus Communis - Enebær